Δράσεις ΓΑΙΑ 2015

5/11/2015 – Συμμετοχή στο Συνέδριο Gaia ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

«Οι αγρότες και οι οργανώσεις τους επιχειρούν και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».

Ολοκληρώθηκαν, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015, οι εργασίες του 2ο Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας με θέμα: «Οι αγρότες και οι οργανώσεις τους επιχειρούν και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας», που διοργανώθηκε στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο Μέγαρο από τη Gaia ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από εκπρόσωπους του αγροτικού και συνεταιριστικού τομέα της Ελλάδας και της Ε.Ε. και έγκριτους πανεπιστημιακούς.

Στην ομιλία του ο I. Βασταρδής, Δ/ντής Ζώνης Γάλακτος ΔΕΛΤΑ, με θέμα «Υποστήριξη της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας: Συμβολαιακή κτηνοτροφία και άλλες δράσεις» αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεργασία της ΔΕΛΤΑ με την Τράπεζα Πειραιώς στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Κτηνοτροφία και στο ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΑΙΑ. 27.10.2015 – Εκπαιδευτική Ημερίδα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας «Βιώσιμη κτηνοτροφία: Προοπτικές και Προκλήσεις».

27/10/2015 Ημερίδα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Στις 27 Οκτωβρίου 2015 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, πραγματοποιήσαμε με επιτυχία την εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα: «Βιώσιμη κτηνοτροφία: Προοπτικές και Προκλήσεις», που διοργανώθηκε, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Σχεδίου Δράσης ΓΑΙΑ της ΔΕΛΤΑ.

Την ημερίδα παρακολούθησαν περίπου 60 άτομα, στο μεγαλύτερο μέρος τους κτηνοτρόφοι, αλλά και εκπρόσωποι Πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων, δημόσιων υπηρεσιών και ιδιωτών του αγροτικού τομέα.

Με τη διοργάνωση της ημερίδας αυτής επιδιώκουμε, μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που διανύουμε, να σταθούμε κοντά στους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής αναλύοντας τις δυσκολίες και προτείνοντας εναλλακτικούς δρόμους.

Η βιωσιμότητα των επαγγελματιών καλλιεργητών και κτηνοτρόφων μπορεί να επιτευχθεί με μείωση του κόστους παραγωγής γάλακτος, μέσα από την αξιοποίηση της χειμερινής γης, των υψηλών σε πρωτεΐνη ψυχανθών στη διατροφή των ζώων, με τη χρησιμοποίηση νέων τεχνικών στην ενσίρωση, με την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και χρησιμοποιώντας άλλες, πιο στρατηγικές δράσεις, όπως η συμβολαιακή κτηνοτροφία.

Όλα τα παραπάνω που αποτελούν θέματα αιχμής, αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και επιστήμονες του χώρου, ενώ ο γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος που ακολούθησε με τη ζωηρή συμμετοχή των παραγωγών κατέδειξε πως, αν και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, μέσα από τη συνεργατικότητα και τη συστηματική προσπάθεια μπορούν να επιτευχθούν σοβαρά βήματα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της πρωτογενούς παραγωγής.

14 – 16 Οκτωβρίου 2015: Συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρίας στα Γιαννιτσά – Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής εργασίας του ΓΠΑ για τα ψυχανθή

Στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, στις 14 – 16 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε το 30ο επιστημονικό συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Πέλλας.

Στο συνέδριο αυτό, συμμετείχε πλήθος επιστημόνων από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα ερευνητικά ιδρύματα του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, άλλα ιδρύματα, φορείς και εταιρίες, και παρουσιάστηκαν τα τελευταία αποτελέσματα της ερευνητικής και αναπτυξιακής τους δραστηριότητας σε θέματα που άπτονται της κτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας μας, καθώς και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε, για 3η συνεχή χρονιά, η επιστημονική εργασία που πραγματοποιήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Σχεδίου Δράσης Γαία, για την αξιοποίηση της ελληνικής γης και την ενίσχυση και προώθηση της καλλιέργειας των ψυχανθών.

Την επιστημονική εργασία με θέμα: «Μελέτη της συγκαλλιέργειας βρώμης – κτηνοτροφικού κουκιού ως προς τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγόμενης χλωρομάζας» (Χατζηγεωργίου Ι.,Φορτάτος Ε., Ζέρβας Γ.) παρουσίασε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ι. Χατζηγεωργίου. Με βάση τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας, αναδείχθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης αγρών μειωμένης γονιμότητας, που παραμένουν συχνά ακαλλιέργητοι, με τη συγκαλλιέργεια βρώμης – κτηνοτροφικού κουκιού, καθώς είναι σε θέση να επιτευχθούν αντίστοιχες αποδόσεις σε πρωτεΐνη, συγκριτικά με καλλιέργειες εδαφών αυξημένης γονιμότητας.

2014 – 2015: Αξιοποίηση των ψυχανθών σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συνεπείς στους στόχους που έχουμε θέσει προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης της ελληνικής γης για την παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, πραγματοποιήσαμε κατά τη χρονιά αυτή πειραματική καλλιέργεια σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η συνεργασία είναι σε εξέλιξη από το 2012, κατά την οποία κάθε χειμερινή περίοδο καλλιεργούνται και μελετώνται διαφορετικοί συνδυασμοί ψυχανθών – σιτηρών, (βίκος – κριθάρι, μπιζέλι – βρώμη, βρώμη – κτηνοτροφικά κουκιά) σε διαφορετικής παραγωγικότητας εδάφη (πλούσια – αρδευόμενα, φτωχά – ξηρικά) και σε διαφορετικούς ποσοτικούς συνδυασμούς.

Στο πεδίο μελέτης έχουμε συμπεριλάβει και τη διατροφή γαλακτοπαραγωγών αγελάδων μελετώντας την αποτελεσματική ενσωμάτωση του παραγόμενου προϊόντος στο σιτηρέσιο και εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα. Με την αντικατάσταση του ενσιρώματος αραβοσίτου (χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες) από ενσίρωμα βίκου – κριθαριού (υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες), η ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος και η περιεκτικότητά του σε λίπος και πρωτεΐνη παρέμειναν σταθερά και παράλληλα εξοικονομήθηκαν περίπου 0,8kg σογιάλευρου/αγελάδα/ημέρα. Ταυτόχρονα, δεν παρατηρήθηκε καμία αρνητική επίδραση στην υγεία και παραγωγικότητα των αγελάδων.