Γαλακτομπούρεκο με κάρδαμο

Γαλακτομπούρεκο με γάλα ΔΕΛΤΑ Μικρές Οικογενειακές Φάρμες και κάρδαμο

ΥΛΙΚΑ

Υλικά

½ πακέτο φύλλο κρούστας

100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα

1 lt φρέσκο γάλα ΔΕΛΤΑ Μικρές Οικογενειακές Φάρμες

100 γραμμάρια ζάχαρη

2 αυγά

1 κρόκο

100 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

30 γραμμάρια βούτυρο

7 – 8 σπόρους κάρδαμο κοπανισμένους ελαφρά

 

 

Για το σιρόπι

350 γραμμάρια ζάχαρη

250 ml νερό

λίγο χυμό λεμόνι

EKTEΛΕΣΗ

Γαλακτομπούρεκο με κάρδαμο.

Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και όταν πάρει βράση, χαμηλώνετε την φωτιά και σιγοβράζετε για 5 λεπτά περίπου. Αφήνετε να κρυώσει. Κρατάτε στην άκρη 1 φλιτζάνι γάλα και την μισή ζάχαρη. Βάζετε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη και το κάρδαμο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθούν. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τον κρόκο να αφρατέψουν.

Ρίχνετε την ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνετε το σιμιγδάλι και το γάλα που κρατήσατε στην άκρη και ανακατεύετε καλά. Σιγά – σιγά ρίχνετε το ζεστό γάλα (αφού το σουρώσετε) στο μπολ με το μίγμα των αβγών ανακατεύοντας συνεχώς. Αδειάζετε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα και ανακατεύετε μέχρι να δέσει η κρέμα.

Αποσύρετε από την φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε να κρυώσει ελαφρά. Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα – ένα. Ρίχνετε την κρέμα στα φύλλα και την απλώνετε. Γυρίζετε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα. Χαράζετε το γαλακτομπούρεκο και το περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνετε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μια ώρα μέχρι να ροδίσει. Όσο είναι ζεστό το περιχύνετε με το κρύο σιρόπι.