Γαλακτομπούρεκο με κάρδαμο

Υλικά συνταγής

  • ½ πακέτο φύλλο κρούστας
  • 100γρ. βούτυρο λιωμένο
  • Για την κρέμα:
  • 1lt Φρέσκο Γάλα ΔΕΛΤΑ
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκο
  • 100γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 30γρ. βούτυρο
  • 7–8 σπόρους κάρδαμο κοπανισμένους ελαφρά
  • Για το σιρόπι:
  • 350γρ. ζάχαρη
  • 250ml νερό
  • Λίγο χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

Γαλακτομπούρεκο με κάρδαμο

Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και όταν πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 5 λεπτά περίπου.

Αφήνετε να κρυώσει.

Κρατάτε στην άκρη 1 φλιτζάνι γάλα και τη μισή ζάχαρη.

Βάζετε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη και το κάρδαμο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθούν.

Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τον κρόκο να αφρατέψουν.

Ρίχνετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Ρίχνετε το σιμιγδάλι και το γάλα που κρατήσατε στην άκρη και ανακατεύετε καλά.

Σιγά–σιγά ρίχνετε το ζεστό γάλα (αφού το σουρώσετε) στο μπολ με το μείγμα των αβγών, ανακατεύοντας συνεχώς.

Αδειάζετε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα και ανακατεύετε μέχρι να δέσει η κρέμα.

Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε καλά.

Αφήνετε να κρυώσει ελαφρά.

Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα–ένα.

Ρίχνετε την κρέμα στα φύλλα και την απλώνετε.

Γυρίζετε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα.

Χαράζετε το γαλακτομπούρεκο και το περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο.

Ψήνετε στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μια ώρα μέχρι να ροδίσει.

Όσο είναι ζεστό, το περιχύνετε με το κρύο σιρόπι.