Δράσεις ΓΑΙΑ 2018

Σεπτέμβριος 2018 – Πρόγραμμα ελέγχου των αμελκτηρίων στις συνεργαζόμενες κτηνοτροφικές μονάδες της Δυτικής Πελοποννήσου

Με επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση από τους συνεργάτες παραγωγούς, ολοκληρώθηκε το «Πρόγραμμα ελέγχου των αμελκτηρίων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της Δυτικής Πελοποννήσου», μία δραστηριότητα της ΔΕΛΤΑ για την έμπρακτη υποστήριξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας.

Το Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε 34 συνεργαζόμενες με την ΔΕΛΤΑ αγελαδοτροφικές μονάδες των νομών Ηλείας και Αχαΐας. Για κάθε φάρμα, συντάχθηκε αναλυτική έκθεση από την τεχνική εταιρεία που πραγματοποίησε τις επιθεωρήσεις, ώστε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του κάθε αμελκτηρίου, ο προγραμματισμός των services και η έγκαιρη προμήθεια των απαιτούμενων ανταλλακτικών του, που πραγματοποιείται από την ΕΥΡΩΤΡΟΦΕΣ.

Την ευθύνη της πρωτοβουλίας είχε ο Περιφερειακός Διευθυντής Ζώνης Γάλακτος Ν. Ελλάδας, Αιμ. Μικρόπουλος και υλοποιήθηκε με την εποπτεία του Κτηνιάτρου, Υπευθύνου υποστήριξης της τοπικής ζώνης Ρομπέρτου Καράβελα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ΔΕΛΤΑ, που υλοποιείται σε συνεργασία με την ΕΥΡΩΤΡΟΦΕΣ, θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας και αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος, αλλά και στη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, συμβάλλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της σχέσης εμπιστοσύνης που διατηρεί η ΔΕΛΤΑ με τους κτηνοτρόφους συνεργάτες της σε όλη την Ελλάδα.

4/6/2018 – Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα υποτροφιών σε νέους κτηνοτρόφους που προσέφερε για 2η συνεχή χρονιά η ΔΕΛΤΑ στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε στις 29 Μαΐου 2018 η εκπαίδευση 25 νέων κτηνοτρόφων, η οποία υλοποιήθηκε από τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με υποτροφίες που προσέφερε για 2η συνεχή χρονιά η ΔΕΛΤΑ, σε νέους κτηνοτρόφους και παιδιά κτηνοτρόφων συνεργατών της. Στόχος των υποτροφιών, είναι η εξειδικευμένη και βιωματική εκπαίδευση των νέων κτηνοτρόφων, με σκοπό να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όπου εργάζονται.

Οι υπότροφοι νέοι κτηνοτρόφοι παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας τεσσάρων μηνών, σχετικά με τη διαχείριση της κτηνοτροφικής μονάδας.

Οι υποτροφίες δόθηκαν στο πλαίσιο του «Σχεδίου Δράσης Γαία», που υλοποιεί η ΔΕΛΤΑ από το 2012, για τη στήριξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας, αλλά και της διαχρονικής στρατηγικής της εταιρείας για στήριξη και ενθάρρυνση των νέων.

Κατά την τελετή αποφοίτησης, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, οι υπότροφοι νέοι κτηνοτρόφοι έλαβαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής τους από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΙΙ και παρακολούθησαν ομιλίες από στελέχη της ΔΕΛΤΑ και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

12/3/2018 – Εκπαιδευτική Ημερίδα της ΔΕΛΤΑ «Προϋποθέσεις και προοπτικές για την ανάπτυξη της αγελαδοτροφίας στη δυτική Πελοπόννησο»

Με επιτυχία και ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, στην Κουρούτα Αμαλιάδας στην Ηλεία, η εκπαιδευτική ημερίδα της ΔΕΛΤΑ και της ΕΥΡΩΤΡΟΦΕΣ, με θέμα «Προϋποθέσεις και Προοπτικές για την ανάπτυξη της αγελαδοτροφίας στη δυτική Πελοπόννησο».

H ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΑΙΑ, της στοχευμένης και συστηματικής δράσης που υλοποιεί η ΔΕΛΤΑ από το 2012. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης, ήταν η εκπαίδευση των αγελαδοτρόφων σε θέματα ιδιαίτερα κρίσιμα για τη βιωσιμότητα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, όπως είναι η καλή υγεία των ζώων, η κατάρτιση ορθολογικών σιτηρεσίων και η αναπαραγωγή. Την ευθύνη της επιτυχημένης διοργάνωσης είχε ο περιφερειακός Διευθυντής Ζώνης Γάλακτος Ν. Ελλάδας Αιμ. Μικρόπουλος.

Την εκδήλωση παρακολούθησε με ενδιαφέρον πλήθος παραγωγών της Ηλείας και Αχαΐας, εκπρόσωποι των τοπικών κτηνιατρικών και γεωτεχνικών υπηρεσιών, του τοπικού τύπου και των μέσων ενημέρωσης, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Ήλιδος, Χ. Χριστοδουλόπουλος, τονίζοντας την αναγκαιότητα λήψης πρωτοβουλιών για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής στο νομό. Από πλευράς ΔΕΛΤΑ, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα οι δράσεις στήριξης της εταιρείας προς τους κτηνοτρόφους συνεργάτες της και τονίσθηκε ο σημαντικός ρόλος εξασφάλισης ρευστότητας προς τους παραγωγούς μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας.

O Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γ. Αμοιρίδης ανέλυσε την ανάγκη ύπαρξης επιχειρηματικού σχεδίου από τον κτηνοτρόφο και την ανάγκη της ικανότητας διάκρισης των σημαντικών θεμάτων στη φάρμα και της σωστής προτεραιοποίησης για τη διασφάλιση της καλής υγείας της εκτροφής. «Το γάλα είναι το αποτέλεσμα της ευζωίας και ο κτηνοτρόφος, πριν κρίνει την απόδοση των ζώων, θα πρέπει να κάνει μία αυστηρή και δίκαιη αυτοκριτική ως προς την εφαρμογή των ορθών πρακτικών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Ζέρβας ανέλυσε την καθοριστική συμβολή της ισόρροπης διατροφής των ζώων στη βελτίωση της οικονομικής βιωσιμότητας των μονάδων γαλακτοπαραγωγής, αφού συντελεί στη διασφάλιση της ευζωίας και μακροβιότητας των ζώων, αλλά και την υψηλή ποιότητα του γάλακτος. Τονίζοντας τη βιολογική αξία του γάλακτος σαν τρόφιμο, ο κος Ζέρβας είπε χαρακτηριστικά: «Το γάλα είναι αναντικατάστατο τρόφιμο, επειδή αποτελεί πλήρη τροφή από πλευράς θρεπτικών συστατικών, η πρώτη τροφή του ανθρώπου όταν γεννηθεί και ευεργετική για τον άνθρωπο σε όλες τις ηλικίες».

Την ημερίδα κάλυψαν τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, όπως και η τηλεόραση, με ιδιαίτερα θερμά σχόλια, αφού την χαρακτήρισαν ως άκρως ενδιαφέρουσα για την ανάπτυξη της αγελαδοτροφίας στη Δυτική Πελοπόννησο.

Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, πραγματοποιήθηκε η έναρξη του προγράμματος συμβουλευτικής φάρμας, με επισκέψεις και αξιολογήσεις σε 6 φάρμες στην περιοχή της Ηλείας και Αχαΐας, σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.