Δράσεις ΓΑΙΑ 2020

Οι δράσεις που οργάνωσε η Ζώνη Γάλακτος ΔΕΛΤΑ στο πλαίσιο του ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΑΙΑ για το 2020 ήταν:

Καλλιέργεια NonGMO σόγιας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι ελλειμματική σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές. Γι’ αυτό, καταβάλλονται προσπάθειες και προωθούνται πολιτικές που στοχεύουν στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, ώστε να μειωθούν αντίστοιχα οι εισαγωγές. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και τη χρηματοδότηση της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, οργάνωσε και υλοποίησε καλλιέργεια ΜΗ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ (ΝGΜΟ) σόγιας στο αγρόκτημα του Ινστιτούτου. Σκοπός ήταν, να μελετηθούν οι καλλιεργητικές συνθήκες, η παραγωγικότητα και το κόστος παραγωγής της μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας στη χώρα μας. Το σογιάλευρο είναι σημαντικό στην κατάρτιση σιτηρεσίων αγελάδων και αιγοπροβάτων υψηλής γαλακτοπαραγωγής, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Τα αποτελέσματα της καλλιέργειας, ολοκληρώθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν κατά το 2020 και δείχνουν ότι η παραγωγή σογιοσπόρου στην Ελλάδα είναι εφικτή και αποδοτική. Επιπλέον, μπορεί να θεωρηθεί και οικονομικά συμφέρουσα, ως πρωτεϊνούχος ζωοτροφή, με θετική συμβολή στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, ακόμα και με εφαρμογή μιας μόνο ζιζανιοκτονίας. Τέλος, ως προς το ενεργειακό περιεχόμενο, ο σογιόσπορος υπερτερεί όλων των άλλων ελαιούχων σπερμάτων και ως εκ τούτου βελτιώνει την παραγωγική ικανότητα των σιτηρεσίων των γαλακτοπαραγωγών ζώων.

Εκπαιδευτική ημερίδα αιγοτρόφων στο Στεφάνι Κορινθίας

Τον Φεβρουάριο 2020, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στο Πνευματικό Κέντρο Στεφανιού Κορινθίας, η εκπαιδευτική ημερίδα που οργάνωσε η Ζώνη Γάλακτος ΔΕΛΤΑ Ν. Ελλάδας, με θέμα «Βιώσιμη αιγοτροφία», την οποία παρακολούθησαν 30 περίπου αιγοτρόφοι της ανατολικής Πελοποννήσου.

Στόχος της ημερίδας, ήταν η ανάδειξη των κρίσιμων παραγόντων στη διαχείριση των αιγοτροφικών μονάδων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου. Στις ομιλίες τους τα στελέχη της Ζώνης Γάλακτος ΔΕΛΤΑ Ν. Ελλάδας και της Ευρωτροφές, ανέπτυξαν σημαντικά θέματα, όπως η σημασία του κλάδου της αιγοτροφίας και οι προοπτικές του, η ανάγκη επέκτασης της παραγωγικής περιόδου του γίδινου γάλακτος, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση του προϊόντος και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των καταναλωτών, θέματα ποιότητας του γίδινου γάλακτος και ορθής διατροφής των αιγών.

Συμμετοχή της Ζώνης Γάλακτος ΔΕΛΤΑ σε Ερευνητικό Έργο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η ΔΕΛΤΑ συμμετείχε κατά τη διετία 2019 – 2020 στο έργο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Ανάπτυξη καινοτόμων μιγμάτων συμπυκνωμένων ζωοτροφών, για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας του παραγόμενου πρόβειου γάλακτος», συμβάλλοντας σε αυτό μέσω της εργαστηριακής ανάλυσης δειγμάτων πρόβειου γάλακτος.

Πρόκειται για ένα ερευνητικό έργο, στο πλαίσιο του οποίου διερευνήθηκαν οι επιδράσεις:

i) της αντικατάστασης των πλακούντων σπερμάτων σόγιας με άλλες πρωτεϊνούχες ζωοτροφές που παράγονται στη χώρα μας
ii) χαρακτηριστικών διάπλασης του μαστού δύο εγχώριων φυλών προβάτων (Χίου και Φριζάρτα) πάνω στην ποσότητα και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πρόβειου γάλακτος

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα, τόσο για την αντικατάσταση της σόγιας με εγχώρια παραγόμενες πρωτεϊνούχες ζωοτροφές (που αποδείχθηκε ότι δεν επηρεάζουν την ποσότητα, ή την ποιότητα του γάλακτος), όσο και για τα αποδοτικά χαρακτηριστικά ζώων των δύο ανωτέρω φυλών. Το έργο ολοκληρώθηκε και σαν αποτέλεσμα της ανωτέρω έρευνας προέκυψαν επιστημονικές εργασίες, δύο από τις οποίες παρουσιάστηκαν στο ετήσιο διεθνές συνέδριο του European Association of Animal Production (2020).

 

ΔΕΛΤΑ: 68 χρόνια με συνέπεια στο πλευρό του Έλληνα κτηνοτρόφου

Η ΔΕΛΤΑ, με ιστορική διαδρομή 68 ετών στην ελληνική παραγωγή γάλακτος και έχοντας συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της αγελαδοτροφίας στη χώρα μας, συνεχίζει να υποστηρίζει τον Έλληνα παραγωγό και να συνδράμει στη βιωσιμότητα της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας, αξιοποιώντας το ελληνικό γάλα για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, άριστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Η ΔΕΛΤΑ είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής γάλακτος από Έλληνες κτηνοτρόφους, απορροφώντας το ένα τέταρτο της ελληνικής παραγωγής αγελαδινού. Διαθέτει το ευρύτερο δίκτυο – συλλογής και διακίνησης γάλακτος, από τη Θράκη ως την Πελοπόννησο, καλύπτοντας όχι μόνο τις περιοχές με σημαντική ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, αλλά και αυτές που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές αδυναμίες, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική συνοχή της περιφέρειας. Η ΔΕΛΤΑ έχει αναπτύξει μακροχρόνια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τον Έλληνα κτηνοτρόφο, ενώ στελεχώνεται από υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, με άρτια επιστημονική και τεχνική γνώση, μακροχρόνια εμπειρία στη ζώνη γάλακτος και συνεχή παρουσία στις κτηνοτροφικές μονάδες για παροχή υποστήριξης.

 

Σχέδιο Δράσης «ΓΑΙΑ»:

Η συμβολή της ΔΕΛΤΑ στη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Από το 2012, η ΔΕΛΤΑ υλοποιεί συστηματικά το Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Αθηνών και άλλα ερευνητικά ιδρύματα, επιχειρώντας τη σύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με την κτηνοτροφική πρακτική. Το Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ είναι η πρωτοβουλία της ΔΕΛΤΑ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ειδικότερα τη στήριξη της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας, με δράσεις έρευνας, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης, καθώς και την αξιοποίηση ελληνικών καλλιεργειών για την παραγωγή ζωοτροφών.

Κρίσιμο ρόλο στην τεχνική υποστήριξη των παραγωγών έχει η παραγωγική μονάδα σύνθετων ζωοτροφών Ευρωτροφές -θυγατρική της ΔΕΛΤΑ. Στρατηγικός στόχος της είναι η συνεχής ανάπτυξη και η παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, με σεβασμό στην ικανοποίηση των αναγκών των παραγωγικών ζώων και με γνώμονα την καλή υγεία τους. Οι πιστοποιημένες μη γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές που παράγει, είναι ισόρροπα μείγματα με σταθερή σύνθεση, υψηλή ποιότητα και παρασκευάζονται υπό τις αυστηρότερες προδιαγραφές στις α’ ύλες και τις παραγωγικές μεθόδους.

 

ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ

Η ΔΕΛΤΑ είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής γάλακτος απορροφώντας το 1/4 της ελληνικής παραγωγής αγελαδινού

 

 

 

Εφαρμοσμένη έρευνα εναλλακτικών καλλιεργειών για την παραγωγή ζωοτροφών

Με τη συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, υλοποιείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης ΓΑΙΑ εφαρμοσμένη έρευνα σε πεδία που μπορούν να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας της κτηνοτροφίας. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εφαρμογές πιλοτικών εναλλακτικών καλλιεργειών. Προτεραιότητα έχει δοθεί στην καλλιέργεια ψυχανθών, αλλά και άλλων κατάλληλων για ζωοτροφή καλλιεργειών. Στόχος είναι η δημιουργία επιστημονικών δεδομένων για τις συνθήκες καλλιέργειάς τους, για την αξιοποίησή τους στη διατροφή των γαλακτοπαραγωγών ζώων (ενσίρωμα, σανός), εξασφαλίζοντας παράλληλα την αξιοποίηση των αγρών κατά τη χειμερινή περίοδο και την παραγωγή ελληνικών ζωοτροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες. Στόχος είναι επίσης η ενίσχυση των πρακτικών της αειφόρου γεωργίας, που έχουν σημαντική συνεισφορά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Λόγω της σημασίας του σογιαλεύρου στην κατάρτιση σιτηρεσίων αγελάδων και αιγοπροβάτων υψηλής γαλακτοπαραγωγής εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, η ΔΕΛΤΑ πραγματοποίησε, σε συνεργασία με τους προαναφερθέντες φορείς, καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας. Από τα αποτελέσματα της μελέτης, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2019, προέκυψαν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Η όλη προσπάθεια έχει στόχο τη διάδοση και επέκταση της καλλιέργειας της μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας στη χώρα μας και τον περιορισμό των εισαγωγών.

 

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Κτηνοτρόφων – Ημερίδες

Ημερίδες εκπαίδευσης κτηνοτρόφων πραγματοποιούνται συστηματικά από το 2012 στην ελληνική περιφέρεια (Ξάνθη, Σέρρες, Ημαθία, Φλώρινα, Θεσσαλία, Ηλεία κ.ά.). Στις ημερίδες αυτές, έμπειροι επιστήμονες εκπαιδεύουν τους κτηνοτρόφους, σε κρίσιμα θέματα καλλιεργειών για ζωοτροφές, διατροφής, αναπαραγωγής και ευζωίας των ζώων. Σκοπός του προγράμματος είναι η μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και η εστίαση σε θέματα ορθών κτηνοτροφικών πρακτικών, ορθής διαχείρισης περιβαλλοντικών πόρων και διασφάλισης της ποιότητας του γάλακτος κατά την παραγωγή του. Περισσότεροι από 1.100 κτηνοτρόφοι έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα στις ημερίδες του Σχεδίου Δράσης ΓΑΙΑ.

 

Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Φάρμας

Από το 2016 πραγματοποιείται το Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Φάρμας, συνδέοντας την ακαδημαϊκή γνώση με την κτηνοτροφική πρακτική. Με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών (Εργαστήριο Φυσιολογίας, Θρέψεως και Διατροφής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και στελεχών της εταιρείας ΔΕΛΤΑ, πραγματοποιούνται επισκέψεις στις φάρμες, εντοπίζονται τα επιμέρους προβλήματα και παρέχεται ατομική συμβουλευτική και κατευθυντήριες οδηγίες προς τους παραγωγούς, για τη διασφάλιση της καλής υγείας των ζώων και την ορθής διαχείρισης των πόρων.

Μέσα από την εξειδικευμένη και ατομική συμβουλευτική που παρέχει το πρόγραμμα, επιτυγχάνεται άμεσο και πρακτικό όφελος για τον παραγωγό, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η ευαισθητοποίησή του στη διατήρηση του υψηλού επιπέδου ποιότητας του γάλακτος.

 

Διακρίσεις

Η ΔΕΛΤΑ κάθε χρόνο λαμβάνει πλήθος βραβείων και διακρίσεων για τα προϊόντα, τις δραστηριότητες και την υπεύθυνη λειτουργία της. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2019 έλαβε 20 διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ των οποίων και του ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ στα Super Market Awards.

 

 

Συμβολαιακή Κτηνοτροφία

Η ΔΕΛΤΑ εφαρμόζει από το 2015 το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας, σε συνεργασία με την Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Στόχος του Προγράμματος είναι η άμεση και ενεργός υποστήριξη και ανάπτυξη της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας, μέσω της εξασφάλισης στους παραγωγούς της απαιτούμενης ρευστότητας, με ικανοποιητικούς όρους, κατά τη χρονική περίοδο που τη χρειάζονται.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος εξασφαλίζονται στους συνεργάτες παραγωγούς της ΔΕΛΤΑ κατά την περίοδο Ιουνίου – Οκτωβρίου σημαντικά ποσά, τα οποία αξιοποιούνται για την αγορά ζωοτροφών, αγροτικών εφοδίων, μοσχίδων, επέκταση σταβλικών εγκαταστάσεων κ.ά. Η όλη χρηματοδότηση βασίζεται στο Συμβόλαιο συνεργασίας του παραγωγού με τη ΔΕΛΤΑ, ενώ δεν απαιτούνται υποθήκες στην αγροτική γη, ή σε άλλα περιουσιακά στοιχεία του παραγωγού.

 

Υποτροφίες για νέους κτηνοτρόφους στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Η ΔΕΛΤΑ θεωρεί την εκπαίδευση και τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση των κτηνοτρόφων σαν ένα σημαντικό μέσο που συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση και στη βελτίωση της βιωσιμότητας της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Η εταιρεία χορηγεί συστηματικά από το 2017 υποτροφίες σε νέους κτηνοτρόφους στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης για επαγγελματικά εκπαιδευτικά και βιωματικά σεμινάρια.

Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή εμπεριστατωμένης τεχνικής εκπαίδευσης σε θέματα ορθών αγροτικών, κτηνοτροφικών και επιχειρηματικών πρακτικών. Προτεραιότητα δίνεται στην υποστήριξη και ενθάρρυνση των νέων που επιλέγουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, καθώς και στην επαγγελματική ευαισθητοποίηση των παιδιών κτηνοτρόφων που εργάζονται στην κτηνοτροφική επιχείρηση και προτίθενται σταδιακά να την αναλάβουν με αξιώσεις. Κατά την τριετία 2017-2019 δόθηκαν 64 υποτροφίες σε νέους κτηνοτρόφους. Ήδη προετοιμάζεται η χορήγηση 25 νέων υποτροφιών για το 2020. Προτεραιότητα θα δοθεί σε περιοχές με διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως το 2019 που χορηγήθηκαν υποτροφίες στο νομό Φλώρινας.

Περιβαλλοντικά προγράμματα

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής της ευαισθησίας, η ΔΕΛΤΑ κατά την τελευταία διετία υλοποίησε, σε συνεργασία με τον ΣΕΒΤ, το Πρόγραμμα PEFMED σχετικά με την αποτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Φέτας, παραγωγής ΔΕΛΤΑ. Η όλη εμπειρία επέτρεψε τον εντοπισμό των σταδίων της παραγωγικής αλυσίδας της Φέτας, στα οποία απαιτείται βελτίωση σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις και οδήγησε στην κατάθεση προτάσεων που συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της όλης μεθοδολογίας. http://www.sevt.gr/gr/european-programsdetails/HMqOvg/pefmed-videos.

Παράλληλα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συμμετείχε στο Πρόγραμμα CowficieNcy, για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας χρήσης του αζώτου στην κτηνοτροφία. Το σύνολο των δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας της ΔΕΛΤΑ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.delta.gr